категории
Новини
Дата: 20 Октомври 2016

Най-добрите коледни пазари в Европа – 1 част

Празниците  и сезона на коледните пазари наближават с пълна сила. Голям или малък, всеки пазар отразява културата на региона - храни, напитки, музика и други.

 

1. Австрия – Инсбрук
15 Ноември 2016 - 06 януари, 2017

От коледните  пазари, които се провеждат всяка година в Инсбрук , най-романтичен е този в Altstadt, облицован със средновековни къщи. Щандовете са отрупани с дървени играчки и деликатни орнаменти, изработени от ръчно духано стъкло.
Привечер, тромпетисти пеят песни на 500-годишния Златнен покрив. Това са емблематичните 2657 златни керемиди, използвани от Максимилиан I за покриването на терасата, от която наблюдавал турнирите на площада. Опитайте вкусните „kiachln” - коледни понички - сервирани топли, със сос от червени боровинки.
В събота и неделя, се повозете на въжената линия от планината Nordkette  до Hungerburg. След вкусните предложения на този малък пазар, продължете пътя си към върха на Hafelekar за да видите прекрасния изглед изпъстрен със светлините на града и снежните върхове.

 

2. Виена
12 ноември - 24 декември

Коледните пазари по традиция във Виена датират от 13-ти век. Вече има около 10 пазари , с над 150 препълнени сергии разположени на Rathausplatz (пространството между кметството и Бургтеатър). Поради своите размери, дизайн и архитектура, то се смята за едно от най-важните места в центъра на Виена.
Купете си миниатюрни дървени къщи, кукли, сладки сърца, кожени облекла и вълнени шапки. Или опитайте атмосферните улички на пазара Spittelberg в близост до квартала-музей за ръчно духано стъкло, сребро и керамика.
Не пропускайте да си направите разходка в Rathauspark и ще останете възхитени от неговите въртележки, украсените с красиви светлини дървета и павилиони.

 

3. Франция – Лил
18 ноември - 30 декември

В  Франция, добрата храна е страст и коледния пазар на Лил е наслада за гастрономите. Sip vin Chaud (греяно вино); хапки от нуга халва; и вкусните Pommes d'Amour  (карамелизирани ябълки) – как мислите? Звучи романтично, нали?
На пазара ще намерите и обичайните за Коледа тематични щандове, пръснати из Place Rihour.
Ако пък търсите шик подаръци има много бутици в и около района.

 

4. Страсбург
25 ноември – 31 декември

Традиционния чар на Страсбург го прави едно наистина прекрасно място, но по време на коледните празници столицата на Елзас всичко е още по-вълшебно...като в приказка. Дървени къщи, гигантски червени и бели сърца,звезди, ангели, снежинки ,бляскави герлянди и калдъръмени улички.... Тук коледния пазар - Christkindelsmärik датира от 1570 г., което го прави най-стария в Франция, и дори коледната елха на площад Клебер с височина 32,5 м. е 400-годишен обичай.
Тук, всяка година, приблизително идват около 2 млн. посетители.
Вижте 11-те различни "села" - тематични области - и не пропускайте коледните бисквитки (bredele), които са местен специалитет. Тези специални бисквити се правят във всички форми и аромати - от лешник, портокал и канела до орех, кокос и пралина.
Те се консумират обикновено с кафе, десерт или закуска с чаша мляко или греяно вино. Вземете си ги у дома. Сложете ги на вашето коледно дърво ... и след това ги изяжте.

 

5. Германия – Хамбург
21 ноември - 23 декември

Хамбург може да бъде трудно победен от към коледни пазари. За вашите различни вкусове, тук ще се погрижат 15 различни пазара.
Традиционалистите се отправят към площада, където наредените сергии са тематични, претрупани със сладки лакомства (торти, шоколади и други) и занаяти (кожа, сребро, елхи). Децата се прехласват по Spielzeuggasse, на улица Toy, която е пълна с играчки от цял свят.
Романтиците избират пазара Jungfernstieg, чийто фокус е съсредоточен  върху луксозната храна и подаръци. Голяма част от посетителите се отправят към по-малките пазари - Fleetinsel, където приказни светлини блестят върху антични ветроходни лодки.
Забранен за посетите под 18 години пък е пазара Santa Pauli.

 

6. Щутгарт
23 ноември - 23 декември

Датиращ от 1692 г. пазара в Щутгарт е един най-известните преколедни джамбурета в Германия. Без автомобили, в сърцето на този удивителен град, въздухът е ароматизиран от подправено вино и клони на свеж бор. От Schlossplatz към Marktplatz, около 300 сергии са украсени с ярки орнаменти и блестящи светлини. Всички те се състезават за престижната титла "Най-добре украсена сергия".
Разгледайте ръчно изработените от занаятчий от Черна гора  филцови чехли и четки за коса от естествен конски косъм, трикотажни шапки и плодови ракии. Докато панаира е в разгара си, първокласни музиканти безплатно провеждат концерти на двора Renaissance в Стария дворец и на стълбите на кметството.

 

източник: www.cluborfei.com 

Дата: 19 Април 2018

"Филипополис тур" се включи в XV-то издание на туристическото изложение във Велико Търново

Филипополис тур взе участие за първи път в единствения специализиран форум за този вид туризъм в България.
Дата: 16 Април 2018

„Филипополис тур” - Пловдив стана официален член на Aсоциацията на българските туроператори И туристически агенти

„Филипополис тур” - Пловдив стана официален член на Aсоциацията на българските туроператори И туристически агенти
Дата: 18 Октомври 2017

Смарт бъдещето - Дубай привлича туристи на базата на Блокчейн

Градските власти се надяват да улеснят бизнеса и живота си с помощта на новата технология, която вече е привлякла вниманието на редица компании.
Дата: 11 Октомври 2017

Дигитална детоксикация : топ 10 ползи за здравето – 2 част

2-ра част
Дата: 10 Октомври 2017

Дигитална детоксикация: топ 10 ползи за здравето – 1 част

Прекарваме повече време на ден пред високотехнологичните устройства, отколкото спим: 8 часа и 21 минути, за да бъдем точни.
календар събития
членове

Алекс 2002 ЕООД

Фирма "Алекс 2002" ЕООД е член и един от осемте основатели на Сдружение „Клъстер -Уелнес БГ", кооперирани на вертикален принцип. Учредители на Сдружението са иновативни фирми, ръководени от хора, които ценят образованието, отдадени са на общността и работят за колективна визия на съответната индустрия.

ТиЕл Студио

Ние сме творческа компания с много идеи в уеб и графичния дизайн. Ние се опитваме да направим най-добрата симбиоза между нашата гледна точка и желанията на клиентите.

Филипополис тур ООД

Туристическа компания "Филипополис тур " ООД е лицензиран туроператор с № 05396, издаден от Министерство на Икономиката. "Филипополис тур" ООД притежава застрахователен сертификат "Туроператорска отговорност" към застрахователна полица № 13160101500000002 на ЗК "Алианс България"АД. "Филипополис тур" е член на АБТТА (АСОЦИАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТУРОПЕРАТОРИ И ТУРИСТИЧЕСКИ АГЕНТИ).